20.9.11

Kuih Siput Manis

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar penuh gula yang telah dikisar
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar penuh marjerin
air peti ais secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Tepung gandum, gula dan garam digaul sebati.
2. Masukkan marjerin dan gaul rata sehingga menjadi crumbs.
3. Masukkan air peti ais sedikit demi sedikit.
4. Uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat pada tangan.
5. Cubit doh sekadar saiz hujung jari dan golekkan pada papan acuan siput.
6. Goreng sehingga masak.

Tips menggoreng:
Pastikan minyak betul-betul panas. Kemudian kecilkan api. Masukkan siput ke dalam minyak dan kacau dengan sebatang kayu chopstick. Guna api sederhana untuk menggoreng sehingga hampir keemasan. Kecilkan api semula dan toskan siput tadi. Ulangi langkah ini untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.

No comments:

Post a Comment